Wątróbka cielęca z gruszką i cebulą

Wątróbka cielęca z gruszką i cebulą jest szczególnie polecana jako danie obiadowe. Wątróbka jest źródłem wielu witamin z grupy A i B oraz minerałów (głównie żelaza i cynku), jest także naturalnym źródłem białka. Podana wraz z gruszkami i cebulą smakuje wyśmienicie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g wątróbki cielęcej
  • 3 gruszki
  • 3 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Wątróbkę myjemy bardzo dokładnie. Następnie umieszczamy ją w misce, zalewamy mlekiem i zostawiamy na 30 minut. Cebule kroimy w półplastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, po czym dodajemy cebule i doprawiamy solą. Dodajemy również cukier. Smażymy do zeszklenia.



Krok 2

Cebulę zdejmujemy z patelni. Obieramy gruszki i kroimy na ósemki. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy gruszki. Następnie dodajemy je do cebuli.



Krok 3

Wątróbkę wyciągamy z mleka i kroimy na plastry. Posypujemy pieprzem i panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy masło. Wątróbki smażymy po 3 minuty z każdej strony.



Krok 4

Do przygotowanej potrawy z wątróbek dodajemy gruszki i cebule.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.