Wątróbka cielęca z gruszką i cebulą jest szczególnie polecana jako danie obiadowe. Wątróbka jest źródłem wielu witamin z grupy A i B oraz minerałów (głównie żelaza i cynku), jest także naturalnym źródłem białka. Podana wraz z gruszkami i cebulą smakuje wyśmienicie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wątróbkę myjemy bardzo dokładnie. Następnie umieszczamy ją w misce, zalewamy mlekiem i zostawiamy na 30 minut. Cebule kroimy w półplastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, po czym dodajemy cebule i doprawiamy solą. Dodajemy również cukier. Smażymy do zeszklenia.
Cebulę zdejmujemy z patelni. Obieramy gruszki i kroimy na ósemki. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy gruszki. Następnie dodajemy je do cebuli.
Wątróbkę wyciągamy z mleka i kroimy na plastry. Posypujemy pieprzem i panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy masło. Wątróbki smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Do przygotowanej potrawy z wątróbek dodajemy gruszki i cebule.
Dodaj komentarz