Gnocchi z cukinią

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 1 duża cukinia
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Cukinię myjemy i suszymy. Następnie kroimy w plasterki, które kroimy jeszcze na pół lub w paski. 




Krok 4

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy ją na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy cukinię, doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez około 7-10 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i pieprze, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy. 




Krok 5

Zagotowujemy wodę na gnocchi. Gotujemy kluski przez około 1-2 minut. Następnie dodajemy je do sosu z cukinią. Mieszamy całość delikatnie i podajemy.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.