Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Cukinię myjemy i suszymy. Następnie kroimy w plasterki, które kroimy jeszcze na pół lub w paski.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy ją na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy cukinię, doprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez około 7-10 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i pieprze, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy.
Zagotowujemy wodę na gnocchi. Gotujemy kluski przez około 1-2 minut. Następnie dodajemy je do sosu z cukinią. Mieszamy całość delikatnie i podajemy.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz