Karp na sposób wschodni

Ryba w słodkim sosie też może wybornie smakować – idealnym przykładem na to jest karp w aromatycznym, PIERNIKOWYM sosie. Idealny na zimowe, przedświąteczne posiłki – zapach piernika, w połączeniu z rybą wprowadza w świąteczny nastrój.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 średniej wielkości karp
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • 100 g pierników
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 l wody

Przygotowanie

Krok 1

Karpia czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki. Cebulę i marchewki kroimy w bardzo drobne kawałki.



Krok 2

Gotujemy 1 l wody z sokiem z cytryny, cukrem, solą, cebulą, marchewką, liściem laurowym, goździkami i rodzynkami. Gotujemy przez 20 minut, dodajemy zmielone pierniki i gotujemy jeszcze przez 5 minut.



Krok 3

Karpia obtaczamy w mące i smażymy kilka minut na odrobinie oliwy.



Krok 4

Tak usmażonego karpia umieszczamy na talerzu i polewamy sosem.



Wskazówki

Podajemy przyozdobionego cytryną i natką pietruszki z ziemniakami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.