Ryba w słodkim sosie też może wybornie smakować – idealnym przykładem na to jest karp w aromatycznym, PIERNIKOWYM sosie. Idealny na zimowe, przedświąteczne posiłki – zapach piernika, w połączeniu z rybą wprowadza w świąteczny nastrój.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Karpia czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki. Cebulę i marchewki kroimy w bardzo drobne kawałki.
Gotujemy 1 l wody z sokiem z cytryny, cukrem, solą, cebulą, marchewką, liściem laurowym, goździkami i rodzynkami. Gotujemy przez 20 minut, dodajemy zmielone pierniki i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Karpia obtaczamy w mące i smażymy kilka minut na odrobinie oliwy.
Tak usmażonego karpia umieszczamy na talerzu i polewamy sosem.
Podajemy przyozdobionego cytryną i natką pietruszki z ziemniakami.
Dodaj komentarz