Kurczak w białym winie

Przepis na wykwintne danie obiadowe lub uroczystą ciepłą kolację. Bardzo smaczne i polecane z różnymi warzywami, sałatkami. Doskonale łączy się z oliwkami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 160°C. Kurczaka dokładnie płuczemy, a następnie suszymy. Obsmażamy na gorącym oleju. Posypujemy solą oraz pieprzem.



Krok 2

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy białe wino wymieszane z wodą. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godziny.



Krok 3

W momencie, gdy mięso będzie miękkie do sosu dodajemy śmietankę Łaciatą i starty żółty ser. Zapiekamy razem przez kolejne 15 minut.



Krok 4

Serwujemy np. z ryżem. Mięso kurczaka powinno łatwo oddzielać się od kości.



Wskazówki

Kurczaka solimy pod koniec smażenia, aby mięso pozostało miękkie.

Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Monika Och

Opublikowany: 2018-01-06 18:23:00

Fajny przepis muszę wypróbować.

Odpowiedz

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-19 16:11:00

Super przepis

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.