Danie: Obiad
Osób: 2-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy bardzo drobno. Następnie szklimy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy kawałki kurczaka i dwie łyżki oleju. Smażymy kurczaka, aż się zrumieni.
Do śmietanki Łaciatej dodajemy musztardę. Następnie mieszankę wlewamy do kurczaka. Doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez około minutę.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy przez około 1-2 minut od momentu wypłynięcia. Gnocchi podajemy z kurczakiem. Dekorujemy wierzch startym serem Jantar oraz rukolą.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz