Gnocchi z kurczakiem i rukolą

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 35 g masła Łaciate (kopiasta łyżka)
  • - 2 szklanki mąki
  • - 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • - 500 g piersi z kurczaka
  • - 1 duża cebula biała
  • - 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • - 2 łyżki musztardy kremskiej
  • - 1 łyżka masła Łaciate
  • - 2 łyżki oleju
  • - sól i pieprz do smaku
  • - ser Jantar Mlekpol
  • - rukola do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy bardzo drobno. Następnie szklimy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy kawałki kurczaka i dwie łyżki oleju. Smażymy kurczaka, aż się zrumieni.



Krok 4

Do śmietanki Łaciatej dodajemy musztardę. Następnie mieszankę wlewamy do kurczaka. Doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez około minutę.



Krok 5

Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy przez około 1-2 minut od momentu wypłynięcia. Gnocchi podajemy z kurczakiem. Dekorujemy wierzch startym serem Jantar oraz rukolą.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.