Zupa chrzanowa z ziemniakami i białą kiełbasą

Pyszna zupa chrzanowa z ziemniakami i białą kiełbasą jest smacznym daniem polecanym na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Dobra na każdą porę roku. Łatwa w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 i 1/2 łyżki chrzanu
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 surowe białe kiełbasy
  • - 2 ugotowane jajka

Bulion:

  • - 1,5 l wody
  • - 200 g wędzonych żeberek
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy bulion: łączymy ze sobą poszczególne składniki bulionu i całość gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny.



Krok 2

Na rozgrzanym na patelni oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 2-3 minuty.



Krok 3

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy składniki z patelni, kiełbasę białą, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Następnie całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 4 

Pod koniec gotowania zupy dodajemy chrzan i zahartowaną wcześniej w 1 szklance bulionu śmietankę Łaciatą. Gotujemy przez 7 minut. Podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi na pół jajkami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-07 11:56:00

To właśnie jest zupka dla mnie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.