Makaron z cukinią

Smaczne, pełne witamin danie wegetariańskie. Idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 350 g makaronu spaghetti
  • - 5 niewielkich cukinii
  • - 80 ml oliwy z oliwek
  • - 4 ząbki czosnku
  • - posiekana świeża natka pietruszki
  • - ok 1/3 łyżeczki soli
  • - ok 1/3 łyżeczki pieprzu
  • - parmezan

Przygotowanie

Krok 1

Do średniej wielkości garnka wlewamy ok. 1 litr wody i solimy. W momencie wrzenia wrzucamy makaron, który gotujemy al. dente. Następnie makaron wyjmujemy i odcedzamy.



Krok 2

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Następnie dusimy ją przez około 10 minut na patelni w delikatnie posolonej wodzie.



Krok 3

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno posiekany czosnek i po chwili dodajemy odcedzoną i ugotowaną cukinię oraz natkę pietruszki. Całość starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Makaron układamy na talerzu, który polewamy przygotowanym sosem, a następnie posypujemy danie startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.