Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Cebulę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy i dodajemy mięso mielone. Obsmażamy kilka minut i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gocchi gotujemy przez około 1-2 minut. Gotowe gnocchi mieszamy z sosem i podajemy. Wierzch ozdabiamy parmezanem i bazylią.
Dodaj komentarz