Gnocchi z mięsem mielonym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 2 łyżki oliwy
  • parmezan
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Cebulę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy i dodajemy mięso mielone. Obsmażamy kilka minut i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gocchi gotujemy przez około 1-2 minut. Gotowe gnocchi mieszamy z sosem i podajemy. Wierzch ozdabiamy parmezanem i bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.