Kotleciki ziemniaczane z mięsem

Autor:

Śnieżynka

Farsz: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przemielone lub zmiksowane ugotowane mięso, doprawić do smaku, podsmażyć. ( gdy mięso jest bardzo suche wlać 2-3 łyżki bulionu). Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zimne przemielić w maszynce. Dodać mąkę, odrobinę soli i jajko, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować placuszki, układać porcję farszu, przykryć drugim plackiem, docisnąć i foremką uformować krążek. Zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z kolorowym pieprzem i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Farsz:

  • ⅓ cebuli
  • 20 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy lub przyprawa do zup

Ciasto:

  • ½ kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • 15 dag mąki pszennej
  • Sól

Dodatkowo:

  • Oliwa do smażenia
  • 1 jajko
  • Pieprz kolorowy
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Farsz

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przemielone lub zmiksowane ugotowane mięso, doprawić do smaku, podsmażyć (gdy mięso jest bardzo suche wlać 2-3 łyżki bulionu).



Ciasto

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zimne przemielić w maszynce. Dodać mąkę, odrobinę soli i jajko, szybko zagnieść ciasto.




Z ciasta formować placuszki, układać porcję farszu, przykryć drugim plackiem, docisnąć i foremką uformować krążek. Zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z kolorowym pieprzem i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.