Farsz: Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przemielone lub zmiksowane ugotowane mięso, doprawić do smaku, podsmażyć. ( gdy mięso jest bardzo suche wlać 2-3 łyżki bulionu). Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zimne przemielić w maszynce. Dodać mąkę, odrobinę soli i jajko, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować placuszki, układać porcję farszu, przykryć drugim plackiem, docisnąć i foremką uformować krążek. Zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z kolorowym pieprzem i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przemielone lub zmiksowane ugotowane mięso, doprawić do smaku, podsmażyć (gdy mięso jest bardzo suche wlać 2-3 łyżki bulionu).
Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zimne przemielić w maszynce. Dodać mąkę, odrobinę soli i jajko, szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta formować placuszki, układać porcję farszu, przykryć drugim plackiem, docisnąć i foremką uformować krążek. Zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z kolorowym pieprzem i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Dodaj komentarz