Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Parówki kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Dodajemy po chwili parówki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy koncentrat oraz odrobinę wody. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Smażymy około 5 minut. Odstawiamy.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski porcjami i gotujemy przez 2-3 minut, od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe gnocchi podajemy z sosem.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz