Gnocchi z parówką i sosem pomidorowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 8 parówek
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego (może być też passata)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • odrobina wody

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Parówki kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Dodajemy po chwili parówki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy koncentrat oraz odrobinę wody. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Smażymy około 5 minut. Odstawiamy.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski porcjami i gotujemy przez 2-3 minut, od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe gnocchi podajemy z sosem.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.