Danie bardzo smaczne. Do wykorzystania zarówno jako pieczeń na obiad z sosem i ziemniakami, jak również jako pyszna wędlina do chleba na kanapki.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Udziec dokładnie płuczemy i suszymy. Czosnek obieramy i ząbki kroimy po skosie, uzyskując zaostrzone brzegi.
Mięso szpikujemy czosnkiem. Dokładnie nacieramy pieprzem i solą czosnkową. Odkładamy na pół godziny do lodówki.
Mięso zawijamy w folię aluminiową lub wkładamy do woreczka służącego do pieczenia.
Piekąc w piekarniku, wkładamy do blaszki i zapiekamy przez 40 min w temperaturze 200 stopni lub pieczemy w naczyniu ognioodpornym w mikrofali przez 20 minut. Uwaga! W mikrofali nie wolno używać folii aluminiowej.
Dodaj komentarz