Udziec z indyka pieczony

Danie bardzo smaczne. Do wykorzystania zarówno jako pieczeń na obiad z sosem i ziemniakami, jak również jako pyszna wędlina do chleba na kanapki.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 udziec indyka
  • -5 ząbków czosnku
  • -1 łyżka pieprzu
  • -1 łyżeczka soli czosnkowej

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Udziec dokładnie płuczemy i suszymy. Czosnek obieramy i ząbki kroimy po skosie, uzyskując zaostrzone brzegi.



Krok 2

Mięso szpikujemy czosnkiem. Dokładnie nacieramy pieprzem i solą czosnkową. Odkładamy na pół godziny do lodówki.



Krok 3

Mięso zawijamy w folię aluminiową lub wkładamy do woreczka służącego do pieczenia.



Krok 4

Piekąc w piekarniku, wkładamy do blaszki i zapiekamy przez 40 min w temperaturze 200 stopni lub pieczemy w naczyniu ognioodpornym w mikrofali przez 20 minut. Uwaga! W mikrofali nie wolno używać folii aluminiowej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.