Gnocchi z pieczarkami i rukolą

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 4 garście rukoli
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Cebulę kroimy w półksiężyce. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę przez chwilę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, aż będą rumiane. Przyprawiamy je także pieprzem i solą.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy porcjami przez około 2-3 minut. Na talerzach układamy rukolę. Następnie porcję gnocchi oraz pieczarki z cebulą.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.