Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Cebulę kroimy w półksiężyce. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę przez chwilę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy, aż będą rumiane. Przyprawiamy je także pieprzem i solą.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy porcjami przez około 2-3 minut. Na talerzach układamy rukolę. Następnie porcję gnocchi oraz pieczarki z cebulą.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz