Knedle z rabarbarem i bananami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2-3 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 banany
  • 1 laska rabarbaru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • Masło Łaciate
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przemielić w maszynce.



Krok 2

Rabarbar i banany obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z odrobiną cukru waniliowego ( rabarbar mrożony rozmrozić i odcisnąć z wody).



Krok 3

Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i mielonym cynamonem. Dodać ziemniaki, odrobinę soli i jajko, wyrobić ciasto.



Krok 4

Z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć porcję nadzienia i dokładnie zlepić.



Krok 5

Partiami wkładać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 6

Bułkę tartą zrumienić na maśle, wymieszać z cukrem, obtoczyć ugotowane knedle lub okrasić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.