W sezonie grzybowym danie to jest chętnie widziane na naszym stole. Koniecznie trzeba je wypróbować - nie same borowiki i kurki rosną w lasach! Gąski to bardzo smaczne grzyby.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Umytą pierś kroimy na kotlety i każdą z piersi nacieramy olejem i przyprawami. Gąski kroimy na drobne kawałki, cebulę siekamy w piórka i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy gąski.
Na każdym kotlecie układamy grzyby i cebulę, zwijamy i spinamy wykałaczkami, a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy odrobiną wody, posypujemy posiekanym serem i polewamy śmietanką Łaciatą.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 40 minut. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Powstały sos podajemy w sosjerce.
Podczas gotowania gąsek, można pod koniec lekko je doprawić dla smaku np. zielem angielskim, imbirem lub gałką muszkatołową.
Dodaj komentarz