Kotlety z gąskami

W sezonie grzybowym danie to jest chętnie widziane na naszym stole. Koniecznie trzeba je wypróbować - nie same borowiki i kurki rosną w lasach! Gąski to bardzo smaczne grzyby.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 30 g obgotowanych gąsek
  • 1 ser mozzarella
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 1 bazylia

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Umytą pierś kroimy na kotlety i każdą z piersi nacieramy olejem i przyprawami. Gąski kroimy na drobne kawałki, cebulę siekamy w piórka i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy gąski.



Krok 2

Na każdym kotlecie układamy grzyby i cebulę, zwijamy i spinamy wykałaczkami, a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju.



Krok 3

Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy odrobiną wody, posypujemy posiekanym serem i polewamy śmietanką Łaciatą.



Krok 4

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 40 minut. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Powstały sos podajemy w sosjerce.



Wskazówki

Podczas gotowania gąsek, można pod koniec lekko je doprawić dla smaku np. zielem angielskim, imbirem lub gałką muszkatołową.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.