Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Cebulę siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy śmietankę Łaciatą oraz serek kozi. Mieszamy całość i doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy łososia. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Następnie porcjami gotujemy gnocchi przez około 2-3 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gnocchi mieszamy z gotowym sosem. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki lub listkami.
Dodaj komentarz