Gnocchi z wędzonym łososiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 500 g łososia wędzonego
  • 
250-300 g serka koziego (twarogowego)

  • 400 ml Śmietanki Łaciatej 12%

  • 1,5 cebuli

  • pieprz 

  • oliwa
  • 
natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Cebulę siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy śmietankę Łaciatą oraz serek kozi. Mieszamy całość i doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy łososia. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Następnie porcjami gotujemy gnocchi przez około 2-3 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 





Krok 5

Gnocchi mieszamy z gotowym sosem. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki lub listkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.