Zapiekanka na zielono dla zwolenników brukselki. Oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy ostygną kroimy w talarki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy poszatkowana cebulę oraz okrojony w plasterki por. Gdy cebula się zeszkli dodajemy umytą, osuszoną i przekrojoną na pół brukselkę. Przyprawiamy sola i pieprzem. Całość smażymy 8 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia, dokładamy ziemniaki i całość mieszamy.
W misce łączymy startą mozzarellę ze śmietanką Łaciatą i jogurtem greckim. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy przygotowany farsz, zalewamy sosem. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy 25-30 minut pod przykryciem.
Dodaj komentarz