Zapiekanka z brukselką

Zapiekanka na zielono dla zwolenników brukselki. Oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g młodych ziemniaków
  • 200 g brukselki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 1 szklanka jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • 120 ml Śmietanki Łaciata 30%
  • 100 g mozzarelli w bloku Mlekpol
  • 100 g sera Jantar Mlekpol
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy ostygną kroimy w talarki.



Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy poszatkowana cebulę oraz okrojony w plasterki por. Gdy cebula się zeszkli dodajemy umytą, osuszoną i przekrojoną na pół brukselkę. Przyprawiamy sola i pieprzem. Całość smażymy 8 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia, dokładamy ziemniaki i całość mieszamy.



Krok 3

W misce łączymy startą mozzarellę ze śmietanką Łaciatą i jogurtem greckim. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy przygotowany farsz, zalewamy sosem. Wierzch posypujemy startym parmezanem.



Krok 5

Pieczemy 25-30 minut pod przykryciem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.