Jagnięcina z cukinią jest daniem łatwym w przygotowaniu, a dzięki dodaniu ziemniaków i warzyw staje się pożywnym posiłkiem, polecanym dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Mieszamy olej z sokiem z cytryny i 1 łyżką posiekanej mięty w naczyniu. Dodajemy pokrojone w plastry mięso i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy naczynie i pozostawiamy mięso do zamarynowania na 3 godziny w lodówce.
Wrzucamy ziemniaki do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, odcedzamy i pozostawiamy, aż do wystygnięcia. Następnie ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a plastry w słupki. Dalej, kropimy je łyżką oleju.
Rozgrzewamy łyżkę z pozostałego oleju w głębokiej patelni. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Wlewamy resztę oleju na patelnię, na której smażyło się mięso i rozgrzewamy. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry cukinię z marchewką i smażymy przez 1 minutę mieszając, a potem wrzucamy ziemniaki. Smażymy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy dymkę i smażymy jeszcze przez 1 minutę.
Zmniejszamy ogień i dodajemy groszek, kukurydzę konserwową, sos sojowy, bulion i miód. Wrzucamy ponownie mięso i wlewamy uzyskane soki. Smażymy przez 3 minuty, aż płyn zacznie wrzeć, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz