Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Szpinak płuczemy i odcedzamy. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Smażymy chwilę. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Dodajemy je na patelnię. Smażymy całość, aż woda odparuje. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Partiami gotujemy gnocchi, od momentu wypłynięcia przez około 2 minuty. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy przez chwilę gnocchi na złoty kolor.
Gnocchi podajemy z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz