Gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 4 garście szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Szpinak płuczemy i odcedzamy. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Smażymy chwilę. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Dodajemy je na patelnię. Smażymy całość, aż woda odparuje. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. 





Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Partiami gotujemy gnocchi, od momentu wypłynięcia przez około 2 minuty. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy przez chwilę gnocchi na złoty kolor.



Krok 5

Gnocchi podajemy z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.