Pierogi z brzoskwiniami i komosą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. maślanki Mlekpol
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól
  • 2 brzoskwinie
  • ⅔ szkl. owoców komosy rózgowej
  • Cukier trzcinowy
  • Śmietana Łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i soli. Dodać jajko, olej, maślankę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.



Krok 2

Obrane brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z umytą i osuszoną komosą rózgową.



Krok 3

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć porcję owoców, złożyć i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z kwaśną śmietaną oprószone cukrem trzcinowym.



Wskazówki

Do pierogów można wykorzystać brzoskwinie z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.