Udka z sosem słodko-kwaśnym

Słodko-kwaśne udka z ananasem i papryką to idealny przepis na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Gwarancja smaku i powodzenia. Ta potrawa nie może się nie udać.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 kg udek z kurczaka
  • - 3 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - ½ puszki ananasa
  • - ½ czerwonej papryki
  • - 4 łyżki miodu
  • - 1 cytryna
  • - łyżeczka imbiru
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Udka dokładnie obsmażamy na maśle, aby zarumieniły się z każdej strony.



Krok 2

Udka razem z tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego i przyprawiamy. Dodajemy pokrojone kawałki ananasa i papryki, a następnie pokrojone w plasterki cebulę z czosnkiem i całość mieszamy.



Krok 3

Polewamy miodem i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.