Gofry

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Monika Och

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

2 jajka,

1 szkl. mleka

⅓ szkl. oleju

2 szkl. mąki

Łyżka budyniu śmietankowego lub wanilinowego

Łyżeczka proszku do pieczenia

¼ szkl. wody

Cukier wanilinowy

3-4 łyżki cukru

Szczypta soli

20 ml śmietanki 30 % Łaciata

Dżem

Dodatkowo:

Owoce

Przygotowanie

  • Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać mleko, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko razem zmiksować.    
Krok 2
  • Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszać . Ciasto odstawić na 15 minut. Piec w natłuszczonej gofrownicy.
Krok 3
  • Śmietankę ubić z odrobiną cukru pudru . Gofry posmarować dżemem i na wierzch bitą śmietankę.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0