Ciasto truskawkowe pole

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 180 ml oleju
  • 340 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 250 g świeżego szpinaku

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% Łaciata
  • 500 g umytych, pokrojonych w kostkę truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Cukier wanilinowy
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny

Do nasączenia:

  • ¼ szklanki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • Truskawki do ozdoby

Przygotowanie

Biszkopt

Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zmielić w maszynce lub blenderem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Do piany z jajek wlać partiami olej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. Dodać szpinak i wymieszać. Następnie do masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto wlać do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt z wierzchu przyciąć, odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w poziomie na 3 części. Jedną cześć pokruszyć do miski.



Krem

Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewać cały czas mieszając, aż się rozpuści. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i powoli dodać żelatynę, sok z cytryny i pokrojone truskawki.




Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt w blaszce.




Połowę kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, który również nasączyć i lekko docisnąć. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i wierzch posypać pokruszonym biszkoptem.




Na koniec w ciasto, rządkami powciskać całe truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

ania

Opublikowany: 2018-01-11 19:02:00

Ale pycha ciacho.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.