Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zmielić w maszynce lub blenderem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Do piany z jajek wlać partiami olej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. Dodać szpinak i wymieszać. Następnie do masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto wlać do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt z wierzchu przyciąć, odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w poziomie na 3 części. Jedną cześć pokruszyć do miski.
Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewać cały czas mieszając, aż się rozpuści. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i powoli dodać żelatynę, sok z cytryny i pokrojone truskawki.
Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt w blaszce.
Połowę kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, który również nasączyć i lekko docisnąć. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i wierzch posypać pokruszonym biszkoptem.
Na koniec w ciasto, rządkami powciskać całe truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
ania
Opublikowany: 2018-01-11 19:02:00
Ale pycha ciacho.
Odpowiedz