Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Za pomocą czekoladowego pisaka na piankach namaluj guziki oraz buźkę bałwanka. W miejscu nosa lekko natnij piankę i umieść żelka. Następnie połącz 3 pianki tworząc tułów bałwanka, a w jego boki wbij paluszki (to będą ręce i nogi bałwanka). Gotowe bałwanki ostrożnie przełóż do lodówki. Wyjmij je dopiero, gdy czekoladowa buzia i guziczki całkowicie zastygną.
Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj czekoladę, przyprawy oraz gorzkie kakao. Podgrzej i ciągle mieszaj, aż kakao i czekolada się rozpuszczą. W osobnym naczyniu podgrzej mleko. Połowę gorącego mleka wymieszaj z rozpuszczonym kakao i czekoladą. Gotowe kakao przelej do kubeczków.
Resztę mleka przelej do wysokiego, wąskiego naczynia i zblenduj, aby lekko się spieni. Możesz również przelać mleko do słoiczka, szczelnie zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy.
Spienione mleko dodaj do kubeczków z kakao. Na wierzchu każdego kubka połóż piankowego bałwanka. Smacznego!
Dodaj komentarz