Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Za pomocą wykałaczki zanurzonej w płynnej czekoladzie lub czekoladowego pisaka na piankach namaluj guziki oraz buźkę bałwanka. W miejscu nosa lekko natnij piankę i umieść żelkę. Połącz 3 pianki tworząc tułów bałwanka, a w jego boki wbij paluszki (to będą ręce i nogi bałwanka). Gotowe bałwanki ostrożnie przełóż do lodówki, wyjmij je dopiero, gdy czekolada całkowicie zastygnie.
Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj czekoladę, przyprawy oraz gorzkie kakao. Podgrzej i dokładnie zamieszaj, aż kakao i czekolada się rozpuszczą.
W osobnym naczyniu podgrzej mleko. Połowę gorącego mleka wymieszaj z rozpuszczonym kakao i czekoladą, a potem przelej do kubeczków.
Resztę mleka przelej do wysokiego, wąskiego naczynia i zblenduj, aby lekko się spieniło. Możesz również przelać je do słoiczka, szczelnie zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy. Spienione mleko wlej do kubeczków.
Na wierzchu połóż piankowe bałwanki. Smacznego!
Dodaj komentarz