Gorące kakao z bałwankiem

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 kostki czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 400 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 10-12 słonych paluszków
  • 6 pianek Marshmallow
  • płynna czekolada do dekoracji lub pisak czekoladowy
  • kolorowe żelki w kształcie stożków

Przygotowanie

Krok 1

Za pomocą wykałaczki zanurzonej w płynnej czekoladzie lub czekoladowego pisaka, na piankach namaluj guziki oraz buźkę bałwanka. W miejscu nosa lekko natnij piankę i umieść żelkę. Połącz 3 pianki tworząc tułów bałwanka, w boki wbij paluszki (to będą ręce i nogi bałwanka). Gotowe bałwanki ostrożnie przełóż do lodówki, wyjmij je dopiero jak czekolada całkowicie zastygnie.



Krok 2

Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj czekoladę, przyprawy oraz gorzkie kakao. Podgrzej i dokładnie zamieszaj, aż kakao i czekolada się rozpuszczą.



Krok 3

W osobnym naczyniu podgrzej mleko. Połowę gorącego mleka wymieszaj z rozpuszczonym kakao i czekoladą, przelej do kubeczków.
Resztę mleka przelej do wysokiego, wąskiego naczynia i zblenduj, aby lekko się spieniło.
Możesz również przelać je do słoiczka, szczelnie zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy. Spienione mleko wlej do kubeczków.
Na wierzchu połóż piankowe bałwanki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.