Gorące kakao z bałwankiem

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 4 kostki czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 400 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szczypta mielonych goździków

Bałwanki:

  • 10-12 słonych paluszków
  • 6 pianek Marshmallow
  • 1 pisak czekoladowy
  • kolorowe żelki w kształcie stożków

Przygotowanie

Krok 1

Za pomocą czekoladowego pisaka na piankach namaluj guziki oraz buźkę bałwanka. W miejscu nosa lekko natnij piankę i umieść żelka. Następnie połącz 3 pianki tworząc tułów bałwanka, a w jego boki wbij paluszki (to będą ręce i nogi bałwanka). Gotowe bałwanki ostrożnie przełóż do lodówki. Wyjmij je dopiero, gdy czekoladowa buzia i guziczki całkowicie zastygną.



Krok 2

Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj czekoladę, przyprawy oraz gorzkie kakao. Podgrzej i ciągle mieszaj, aż kakao i czekolada się rozpuszczą. W osobnym naczyniu podgrzej mleko. Połowę gorącego mleka wymieszaj z rozpuszczonym kakao i czekoladą. Gotowe kakao przelej do kubeczków.



Krok 3

Resztę mleka przelej do wysokiego, wąskiego naczynia i zblenduj, aby lekko się spieni. Możesz również przelać mleko do słoiczka, szczelnie zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy.



Krok 5

Spienione mleko dodaj do kubeczków z kakao. Na wierzchu każdego kubka połóż piankowego bałwanka. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.