Wytrawna tarta z młodymi ziemniakami

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150g zimnego masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 300g młodych ziemniaczków
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli

Sos śmietanowy:

  • 250 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 250g serka śmietankowego Łaciaty
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • gałka muszkatołowa
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie

Krok 1. Ciasto

Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Schłodź w lodówce przez 30 min. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty, nakłuj je widelcem i znów schowaj do lodówki na pół godziny. Ciasto piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku z obciążeniem przez 10 min, a kolejne 10 min już bez obciążenia.



Krok 2. Farsz

Ziemniaki pokrój na cieniutkie plasterki. Wymocz je w zimnej wodzie przez 30 minut, zmieniając ją 2-3 razy, aż będzie czysta (pozbywamy się skrobi). Podsmaż na oliwie przez chwilę całe gałązki rozmarynu, następnie dodaj ziemniaki. Posól. Smaż kilka minut.



Krok 3. Sos śmietanowy

Wszystkie składniki do sosu - wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami.



Krok 4. Finał

Na podpieczony spód ułóż ciasno podsmażone ziemniaki, zalej sosem śmietanowym. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejsz do 180 i piecz kolejne 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.