Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Schłodź w lodówce przez 30 min. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty, nakłuj je widelcem i znów schowaj do lodówki na pół godziny. Ciasto piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku z obciążeniem przez 10 min, a kolejne 10 min już bez obciążenia.
Ziemniaki pokrój na cieniutkie plasterki. Wymocz je w zimnej wodzie przez 30 minut, zmieniając ją 2-3 razy, aż będzie czysta (pozbywamy się skrobi). Podsmaż na oliwie przez chwilę całe gałązki rozmarynu, następnie dodaj ziemniaki. Posól. Smaż kilka minut.
Wszystkie składniki do sosu - wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami.
Na podpieczony spód ułóż ciasno podsmażone ziemniaki, zalej sosem śmietanowym. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejsz do 180 i piecz kolejne 30 minut.
Dodaj komentarz