Gofry z bekonem i syropem klonowym

Typowe śniadanie amerykańskie. Połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, jednak tak naprawdę to strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Uwaga, te gofry uzależniają!

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Gofry:

  • - 1 szklanka mąki pszennej,
  • - 1 szklanka mleka Mazurski Smak,
  • - 3 łyżki rozpuszczonego masła Mazurski Smak
  • - 3 jajka,
  • - 1 łyżeczka cukru,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - szczypta soli

Dodatki:

  • - 6 cienkich plastrów wędzonego boczku,
  • - 4 łyżki syropu klonowego,
  • - wiórki zimnego masła Mazurski Smak

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól.



Krok 2

W drugiej zmiksować wymieszać mleko, masło, jajka. Wsypać suche składniki i jeszcze raz zmiksować. Ciasto odstawić na około 10 minut.



Krok 3

Boczek usmażyć na chrupko na patelni. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Krok 4

Usmażyć gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Upieczone przekładać na kratkę, aby nie nabrały wilgoci.



Krok 5

Gofry rozłożyć na dwa talerze, a następnie położyć bekon. Każdą porcję polać 2 łyżkami syropu klonowego i posypać wiórkami masła.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.