Gofry to dobry pomysł na słodkie śniadanie. Nadaje się nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny. W połączeniu z bitą śmietanką Łaciatą i owocami smakują wyśmienicie.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielamy od białek.
Masło dodajemy do miski wraz z żółtkami i połową mleka. Odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy gofrownicę. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy powoli ubite białka do masy i delikatnie mieszamy masę.
Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy ok 3 minuty. Śmietankę Łaciatą ubijamy.
Gotowe gofry dekorujemy ubitą śmietankąą oraz owocami.
Dodaj komentarz