Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry to dobry pomysł na słodkie śniadanie. Nadaje się nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny. W połączeniu z bitą śmietanką Łaciatą i owocami smakują wyśmienicie.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150 g mąki pszennej tortowej
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka cukru waniliowego
  • - 50 g masła
  • - 2 duże jajka
  • - Śmietanka Łaciata 30 % (schłodzona)
  • - 250 ml mleka
  • - ¼ łyżeczka soli
  • - ulubione owoce sezonowe np. truskawki, jeżyny

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielamy od białek.



Krok 2

Masło dodajemy do miski wraz z żółtkami i połową mleka. Odstawiamy na 10 minut.



Krok 3

Rozgrzewamy gofrownicę. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy powoli ubite białka do masy i delikatnie mieszamy masę.



Krok 4

Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy ok 3 minuty. Śmietankę Łaciatą ubijamy.
Gotowe gofry dekorujemy ubitą śmietankąą oraz owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.