Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Ze śmietanką
Obraną marchewkę i kalarepkę zetrzeć na grubej tarce.
Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć.
Do warzyw dodać zmielone mięso, posiekaną cebulę i oregano, jajko, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej formować klopsy, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Następnie zmiksować, wlać bulion, włożyć rumiane klopsiki, gotować 5-10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem.
Dodaj komentarz