Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Klopsy:

  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 młoda kalarepka
  • ½ marchewki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki posiekanego oregano
  • ½ bułki kajzerki
  • ¼ szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna
  • Oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • ½ kg pomidorów
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. bulionu
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Klopsy

Obraną marchewkę i kalarepkę zetrzeć na grubej tarce.




Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć.




Do warzyw dodać zmielone mięso, posiekaną cebulę i oregano, jajko, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać.




Z masy mięsnej formować klopsy, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.



Sos

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Następnie zmiksować, wlać bulion, włożyć rumiane klopsiki, gotować 5-10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.