Kurczak z sosem śmietankowo-pomarańczowym

Ciekawa mieszanka smaków. Mięciutka pierś z kurczaka z sosem śmietankowo-pomarańczowym. Proste danie o niecodziennym smaku - z pewnością miło zaskoczy domowników.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka
  • - 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • - 2 pomarańcze + kilka plasterków do dekoracji
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka przecinamy na cieńsze płaty i lekko rozbijamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i podsmażamy na patelni.



Krok 2

Dodajemy sok pomarańczowy i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy. Dusimy przez ok. 15 minut.



Krok 3

Skrobię rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do kurczaka i dusimy, aż sos lekko się zagęści. Dodajemy śmietankę Łaciatą, dokładnie mieszamy i całość dusimy przez kolejne 5 minut.



Krok 4 

Dekorujemy przed podaniem skórką startą z 1 pomarańczy. Możemy także dodać plasterki pomarańczy przepołowione na pół.



Wskazówki

Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.