Ciekawa mieszanka smaków. Mięciutka pierś z kurczaka z sosem śmietankowo-pomarańczowym. Proste danie o niecodziennym smaku - z pewnością miło zaskoczy domowników.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Piersi z kurczaka przecinamy na cieńsze płaty i lekko rozbijamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i podsmażamy na patelni.
Dodajemy sok pomarańczowy i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy. Dusimy przez ok. 15 minut.
Skrobię rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do kurczaka i dusimy, aż sos lekko się zagęści. Dodajemy śmietankę Łaciatą, dokładnie mieszamy i całość dusimy przez kolejne 5 minut.
Dekorujemy przed podaniem skórką startą z 1 pomarańczy. Możemy także dodać plasterki pomarańczy przepołowione na pół.
Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.
Dodaj komentarz