Gofry ziemniaczane

Większości z nas gofry kojarzą się ze słodkością - bitą śmietaną, owocami, kolorowymi posypkami... Tymczasem nie jest to jedyna możliwość ich serwowania. Wytrawne gofry na bazie ziemniaków można serwować z sałatką, szynką i jajkami na śniadanie lub kolację, albo jako dodatek do dania głównego.

Danie: Śniadanie, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 50 ml śmietany 18% Łaciata
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a następnie rozdrobnić w malakserze. Dodać ziemniaki i zmiksować razem.



Krok 2

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i mlekiem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z ziemniakami i cebulą.



Krok 3

Do masy ziemniaczanej dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Dodać białka i delikatnie wmieszać łyżką w masę.



Krok 4

Rozgrzać i natłuścić gofrownicę. Nakładać ciasto za pomocą łyżki. Piec około 4-5 minut. Podawać z ulubionymi składnikami. My polecamy spróbować ich z jajkiem oraz sałatką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.