Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 4-5 liści jarmużu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Mąka
  • Olej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 kostki rosołowej

Przygotowanie

Krok 1

Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny soli i gotować 1-2 minuty, wyjąć z wody, ostudzić, usunąć grube nerwy, resztę posiekać. Posiekaną cebulę razem z czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, ostudzić. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną kaszę, jajko, kaszę mannę, jarmuż, cebulę z czosnkiem, sos sojowy.





Krok 2

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować podłużne klopsiki i obtaczać w mące.





Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane gołąbki, krótko obsmażyć ze wszystkich stron.





Krok 4

Przełożyć do rondla, podlać szklanką wrzącej wody, dodać kostkę rosołową, przykryć i dusić na małym ogniu około 20-25 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.