Wołowina doprawiona kawą

Zaskakujące, bardzo udane połączenie wołowiny z kawą. Wybitny smak, który na długo pozostaje w pamięci. Kawa rewelacyjnie uzupełnia smak mięsa wołowego i nadaje mu charakter.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg polędwicy wołowej
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1/4 szklanki cukru brązowego
  • - 3 łyżki kawy mielonej
  • - 2 łyżeczki papryki
  • - 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • - pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • - pół łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na folii spożywczej rozkładamy mięso i smarujemy olejem. W miseczce mieszamy cukier, kawę mieloną i pozostałe przyprawy, następnie smarujemy mięso wymieszanymi składnikami.



Krok 2

Tak przygotowaną wołowinę opakowujemy ściśle folią i wkładamy do lodówki na 1-3 godziny.



Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po wyjęciu z lodówki usuwamy folię i umieszczamy mięso na stojaku na patelni, wlewamy 3 szklanki wody na dno i pieczemy ok.1 godzinę lub do uzyskania pożądanej miękkości.



Krok 4

Podajemy cienko pokrojoną z dodatkiem sosów słodko-kwaśnych



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.