Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Składniki na pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy.
W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Kluski gotujemy partiami przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz