Gnocchi z zielonym pesto

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Pesto

  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 70 g orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g listków bazylii
  • 20 g świeżej natki z pietruszki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka z limonki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Składniki na pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Kluski gotujemy partiami przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. 




Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.