Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną

Autor:

Monika Lemko

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • farsz:
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 2 duże marchewki
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 4 średniej wielkości białe cebule
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 kg dyni piżmowej
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 2 łyżki pietruszki suszonej

ponadto:

  • sól himalajska do smaku
  • duża biała kapusta na gołąbki
  • świeży szczypiorek
  • jogurt naturalny albo Śmietana Łaciata 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Farsz:

Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw lub noża, wydrążamy pestki z włóknem. Kroimy na średniej wielkości kostkę, plastry, kształt dowolny. Przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody i gotujemy na al dente. Pozostałą wodę (z gotowania) odlewamy, dynię miksujemy na gładko. Obraną marchew kroimy w słupki, a następnie w drobną kostkę. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki, kroimy na paski, a następnie w drobną kostkę. Obraną cebulę, również kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju rzepakowego, dodajemy cebulę z marchewką, doprawiamy solą, cukrem i całość delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i 2-3 podsmażamy często mieszając. Do warzyw na patelni dodajemy zmiksowaną dynię, przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz pieprz, mieszamy. Dodajemy kaszę, pietruszkę, ponownie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być ostry). Farsz studzimy.





Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po 2 min, przekładamy na cedzak. Rada: specjalna kapusta na gołąbki jest duża, płaska, delikatniejsza w smaku, a liście z łatwością odchodzą. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.





Gołąbki:

Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki. Gołąbki delikatnie polewamy olejem rzepakowych chili, maksymalnie 2-3 łyżki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 200°C, 30 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki podajemy z jogurtem lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.