Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw lub noża, a potem wydrążamy pestki z włóknem. Kroimy na średniej wielkości kostkę lub plastry - kształt dowolny. Przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody i gotujemy na al dente. Pozostałą wodę (z gotowania) odlewamy, a dynię blendujemy na gładko.
Obraną marchew kroimy w słupki, a następnie w drobną kostkę. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki, kroimy na paski, a następnie w drobną kostkę. Obraną cebulę, również kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju rzepakowego, dodajemy cebulę z marchewką, doprawiamy solą, cukrem i całość delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy 2-3 minuty, często mieszając. Do warzyw na patelni dodajemy zmiksowaną dynię i przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz pieprz. Mieszamy. Dodajemy kaszę, pietruszkę i ponownie mieszamy. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być ostry). Farsz studzimy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po 2 min, a potem przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę. Najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki. Gołąbki delikatnie polewamy olejem rzepakowym chili, maksymalnie 2-3 łyżki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 200°C. 30 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki podajemy z jogurtem lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Specjalna kapusta na gołąbki jest duża, płaska, delikatniejsza w smaku, a liście z łatwością odchodzą.
Dodaj komentarz