Krokiety ziemniaczane z szynką i serem

Pyszne krokiety ziemniaczane z szynką i serem mogą stanowić zarówno przekąskę, jak również obiad lub kolację. Popularne zwłaszcza w Hiszpanii. Przygotowywane są z tanich i ogólnodostępnych składników. Najlepiej serwować z sosami na bazie majonezu lub ketchupem.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków,
  • - 150 g szynki konserwowej,
  • - 150 g sera żółtego Mlekpol,
  • - 3 łyżki bułki tartej,
  • - 2 jajka,
  • - 1 cebula,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Dodatkowo:

  • - jajka,
  • - bułka tarta,
  • - mąka pszenna,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.



Krok 2

Cebulę, szynkę konserwową i ser pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić.



Krok 4

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Spróbować i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wymieszać w misce z cebulą, czosnkiem, szynką, serem, jajkami i bułką tartą.



Krok 5

Przygotować 3 talerze: z mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą.



Krok 6

Dłońmi formować krokiety. Każdy krokiet obtoczyć w mące pszennej, a następnie w jajku i bułce tartej.



Krok 7

Na patelni bardzo dobrze rozgrzać sporo oleju. Smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, usunąć nadmiar tłuszczu.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.