Pyszne krokiety ziemniaczane z szynką i serem mogą stanowić zarówno przekąskę, jak również obiad lub kolację. Popularne zwłaszcza w Hiszpanii. Przygotowywane są z tanich i ogólnodostępnych składników. Najlepiej serwować z sosami na bazie majonezu lub ketchupem.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.
Cebulę, szynkę konserwową i ser pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Spróbować i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wymieszać w misce z cebulą, czosnkiem, szynką, serem, jajkami i bułką tartą.
Przygotować 3 talerze: z mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą.
Dłońmi formować krokiety. Każdy krokiet obtoczyć w mące pszennej, a następnie w jajku i bułce tartej.
Na patelni bardzo dobrze rozgrzać sporo oleju. Smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, usunąć nadmiar tłuszczu.
Dodaj komentarz