Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem z suszonych grzybów

Autor:

Agata Juzwa

Danie: Kolacja

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej,
  • 50 dag kaszy gryczanej,
  • 1/2 kg pieczarek lub namoczonych ugotowanych grzybów suszonych,
  • 2 sztuki cebuli,
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego,
  • 3-4 łyżki tłuszczu,
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Sparzenie kapusty

Z kapusty usuwamy koczan, wrzucamy do wrzącej wody. Sukcesywnie oddzielamy liście, kontrolując, aby się nie rozgotowały



Przygotowanie farszu

Kaszę ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać pokrojone pieczarki. Razem dusić do miękkości. Na koniec duszenia posolić. Ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, wymieszać i doprawić. Jeżeli farsz byłby za suchy dodać wywaru.



Przygotowanie gołąbków

Przygotowany farsz nakładać na liście kapusty, zaginać brzegi liści i zwijać w rulon. Gołąbki ciasno układać w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym liśćmi kapusty. Podlać wywarem i dusić w piekarniku w temp 180 stopni do miękkości.



Sos z suszonych grzybów

10 dag suszonych grzybów, płuczemy i moczymy przez noc. 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki przepalonej. Sól, pieprz ziołowy. Grzyby gotujemy, bardzo ważne - po ugotowaniu nie wylewamy wywaru. Cebulkę podsmażamy na masełku, gdy będzie miękka dodajemy ugotowane, pokrojone w paski grzyby. Podsmażamy około 15 min, następnie zalewamy wywarem uzyskanym z grzybów. Całość zagęszczamy przepalaną mąką. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.