Z kapusty usuwamy koczan, wrzucamy do wrzącej wody. Sukcesywnie oddzielamy liście, kontrolując, aby się nie rozgotowały
Kaszę ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać pokrojone pieczarki. Razem dusić do miękkości. Na koniec duszenia posolić. Ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, wymieszać i doprawić. Jeżeli farsz byłby za suchy dodać wywaru.
Przygotowany farsz nakładać na liście kapusty, zaginać brzegi liści i zwijać w rulon. Gołąbki ciasno układać w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym liśćmi kapusty. Podlać wywarem i dusić w piekarniku w temp 180 stopni do miękkości.
10 dag suszonych grzybów, płuczemy i moczymy przez noc. 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki przepalonej. Sól, pieprz ziołowy. Grzyby gotujemy, bardzo ważne - po ugotowaniu nie wylewamy wywaru. Cebulkę podsmażamy na masełku, gdy będzie miękka dodajemy ugotowane, pokrojone w paski grzyby. Podsmażamy około 15 min, następnie zalewamy wywarem uzyskanym z grzybów. Całość zagęszczamy przepalaną mąką. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Dodaj komentarz