Domek z piernika

Autor:

Klaudia Majda

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Piernik

  • Mąka pszenna 1,5 kg
  • Miód 1,5 szklanki
  • Cukier puder 2 szklanki
  • Masła Łaciate 1,5 kostki
  • Soda oczyszczona 2,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jajka (całe) 2 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Kakao 3 łyżki
  • Śmietanka 30 lub 36% Łaciata - 1 szklanka
  • Przyprawa do piernika 2 opakowania

Przygotowanie

Krok 1

W rondelku zagotować miód i 1,5 szklanki cukru pudru, zmniejszyć ogień.



Krok 2

Dodać do tego masło i podgrzewać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietankę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, aby całość przestygła.



Krok 3

W misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. Jajka i żółtka ubić na parze z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać to do rondelka z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie wymieszać i wlać do miski z mąką.



Krok 4

Całość dokładnie wyrobić i pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na min. 4 godziny (ja zostawiłam na całą noc). Po schłodzeniu ciasta, dzielimy je na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy (nie za cienko) na ok. 0,5 – 1 cm.



Krok 5

Wykrawamy kształt domku z foremki. Pierniki układamy na blaszce i pieczemy ok. 6-8 minut w temp. 175 stopni. Następnie lukrujemy i sklejamy w całość:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.