Caponata to danie wywodzące się z Sycylii, w skład którego wchodzą bakłażany, pomidory, seler naciowy, oliwki i kapary. Wybornie smakuje zarówno na ciepło (na przykład jako dodatek do dań mięsnych), jak i na zimno (serwowana na pieczywie jako przekąska).
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Bakłażana pokroić w kostkę. Przełożyć na sito, posypać solą i odstawić na około 20 minut. Następnie dobrze odcisnąć na ręczniku papierowym.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 20-30 minut, do zarumienia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, seler w plasterki, a oliwki przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać seler, oliwki i bakłażana. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Wlać ocet, a gdy nieco odparuje, dodać pomidory i cukier. Posolić i popieprzyć do smaku. Gotować jeszcze 5 minut i zdjąć z ognia. Podawać od razu lub po schłodzeniu.
Dodaj komentarz