Caponata

Caponata to danie wywodzące się z Sycylii, w skład którego wchodzą bakłażany, pomidory, seler naciowy, oliwki i kapary. Wybornie smakuje zarówno na ciepło (na przykład jako dodatek do dań mięsnych), jak i na zimno (serwowana na pieczywie jako przekąska).

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 małe bakłażany,
  • - 1 cebula,
  • - 1 puszka krojonych pomidorów,
  • - 50 g zielonych oliwek bez pestek,
  • - 1 łyżka kaparów,
  • - 4 laski selera naciowego,
  • - 60 ml octu z białego wina,
  • - 1 łyżka cukru,
  • - oliwa z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana pokroić w kostkę. Przełożyć na sito, posypać solą i odstawić na około 20 minut. Następnie dobrze odcisnąć na ręczniku papierowym.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 3

Bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 20-30 minut, do zarumienia.



Krok 4

Cebulę pokroić w drobną kostkę, seler w plasterki, a oliwki przekroić na pół.



Krok 5

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać seler, oliwki i bakłażana. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Wlać ocet, a gdy nieco odparuje, dodać pomidory i cukier. Posolić i popieprzyć do smaku. Gotować jeszcze 5 minut i zdjąć z ognia. Podawać od razu lub po schłodzeniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.