Gołąbki z kaszą jaglaną

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 cebula
  • 15-20 dag pieczarek
  • 10-15 dag chudego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • Główka kapusty
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju, przyprawę do gyrosa, wymieszać i pozostawić na pół godziny.





Krok 2

Następnie wsypać na rozgrzaną patelnię, zrumienić. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć. Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i posiekaną cebulę.





Krok 3

Kaszę wypłukać w zimnej, a następnie gorącej wodzie, osączyć. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody, osolić i ugotować. Połączyć z rumianym mięsem z pieczarkami i podsmażonym boczkiem z cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać.





Krok 4

Z kapusty wyciąć głąb, główkę włożyć do wrzącej osolonej wody i ściągnąć po kolei liście . Osuszyć, usunąć gruby nerw, włożyć porcję nadzienia.





Krok 5

Zawinąć boki liści i zwijać od nasady. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki, zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej i wody. Dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu do momentu gdy kapusta będzie miękka, około 15 minut.





Wskazówki

Gołąbki najbardziej smakują z sosem pomidorowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.