Gołąbki z mięsem i kaszą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40-50 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 20 dag ugotowanej kaszy perłowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • 1 duża główka kapusty
  • 3 szkl. bulionu

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie.



Krok 2

Zimą kaszę i cebulę połączyć z mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.



Krok 3

Całą główkę kapusty włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody, blanszować i delikatnie zdjąć liście. Ostrym nożem usunąć na liściach grube nerwy, włożyć porcję farszu, założyć boki liści i dokładnie zwinąć jak krokiety. 1-2 liście kapusty ułożyć na dnie garnka, włożyć gołąbki, zalać bulionem i gotować około 1 godziny.



Sos pomidorowy

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, poddusić. Następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką i 1 szkl. wody, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem, wymieszać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.