Gołąbki z ryżem i wieprzowiną to idealne danie dla całej rodziny. Świetny smak potrawy sprawia, że każdy chętnie wróci do tego wyśmienitego dania, które jest jednocześnie proste w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Mięso wkładamy do dużej miski. Ryż gotujemy, odcedzamy i wystudzony dodajemy do mięsa. Obieramy cebulę, ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa z ryżem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
Ze środka kapusty wycinamy głąb, a kapustę umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
Kapustę wyjmujemy z wrzątku, ostudzamy i rozbieramy z liści. Następnie nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Zwijamy, jak krokiety.
Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, na których układamy gołąbki. Dolewamy około 1 szklankę wody. Gołąbki gotujemy przez ok. 50 minut do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Dodaj komentarz