Gołąbki z ryżem i wieprzowiną

Gołąbki z ryżem i wieprzowiną to idealne danie dla całej rodziny. Świetny smak potrawy sprawia, że każdy chętnie wróci do tego wyśmienitego dania, które jest jednocześnie proste w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 2 cebule
  • 1 główka białej kapusty
  • 250 g ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wkładamy do dużej miski. Ryż gotujemy, odcedzamy i wystudzony dodajemy do mięsa. Obieramy cebulę, ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa z ryżem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.



Krok 2

Ze środka kapusty wycinamy głąb, a kapustę umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.



Krok 3

Kapustę wyjmujemy z wrzątku, ostudzamy i rozbieramy z liści. Następnie nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Zwijamy, jak krokiety.



Krok 4

Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, na których układamy gołąbki. Dolewamy około 1 szklankę wody. Gołąbki gotujemy przez ok. 50 minut do momentu, aż kapusta będzie miękka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.