Ciasto migdałowe

Wspaniale wyglądające i obłędnie smakujące, aromatyczne ciasto migdałowe. Idealne na wyjątkowe okazje.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 300 g migdałów
  • 300 g masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • płatki migdałów (do posypania)

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Białka oddzielam od żółtek. W wysokiej misce ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem soli, cukru i cukru waniliowego. Następnie stopniowo dodajemy po żółtku, cały czas miksując. Dodajemy kolejno proszek do pieczenia i mąkę. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wlewamy do środka przygotowane ciasto. Pieczemy 30 minut.



Krok 3

Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy masę. W rondlu gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy zblendowane migdały. Gotujemy 5 minut, aby masa zgęstniała.



Krok 4

Wlewamy kieliszek koniaku. Masło ucieramy i dodajemy do rondla. Odstawiamy masę do wychłodzenia.



Krok 5

Upieczony biszkopt kroimy na 10 kostek, każdą smarujemy przygotowaną masą i posypujemy obficie płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.