1.Z kapusty wyciąc głab i gotowac w wodzie z doatkiem cukru na małym ogniu. Nastepnie po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście . Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści. Ryż biały ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebulę posiekac zeszklić na oleju, dodać zmielona łopatke i usmażyćpodsmazyć z ryżem,wymieszać, doprawić ponownie do smaku . Mniejsze liście ułożyć na dnie dużego garnka , w którym będą się dusiły gołąbki. Nastepnie na kazdy liść kapusty nakładac spora porcję farszu mięsno ryżowego i dokładnie zwijać . Gołabki układac w garnku. .Zalac bulionem, przykryc i dusić na małym ogniu około 30-35 minut . 2. Sos z grzybami leśnymi . Cebule posiekąc .Wrzucic na rozgrzany tłuszcz i zeszklic. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone grzyby . Zaląc bulionem i dusić przez kwadrans. Na koniec doprawic sola i pieprzem, dodac , 1\2 kostki serka smietankowego topionego a nastepnie zalac smietaną . Dodać posiekaną natkę pietruszki. 3. Gołabki umiescic na talerzu , polac sosem i grzybami, udekorowac swieżą natka , smacznego
Dodaj komentarz