gołabki z sosem serowo smietanowym i z grzybami

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • . 1 średniej wielkości kapusta,
  • około 300 g ryżu białego,
  • 800 g mielonej łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • bulion do zalania gołabków,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • po wiekzej szczypcie majeranku i suszonej natki,
  • ,
  • 2. Sos grzybowy:,
  • ,
  • 1 duża cebula,
  • 350 g świeżych grzybów lesnych mieszanych-borowiki, kozaki , podgrzybki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • maggi,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • 100 g smietany łaciat,
  • masło,
  • natka,
  • oraz troche cukru dodanego do wody podczas gotowania kapusty,
  • olej,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki,
  • ,
  • Do duszenia gołąbków:,
  • ,
  • 1,5-2 szklanki bulionu

Przygotowanie

Krok 1

1.Z kapusty wyciąc głab i gotowac w wodzie z doatkiem cukru na małym ogniu. Nastepnie po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście . Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści. Ryż biały ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebulę posiekac zeszklić na oleju, dodać zmielona łopatke i usmażyćpodsmazyć z ryżem,wymieszać, doprawić ponownie do smaku . Mniejsze liście ułożyć na dnie dużego garnka , w którym będą się dusiły gołąbki. Nastepnie na kazdy liść kapusty nakładac spora porcję farszu mięsno ryżowego i dokładnie zwijać . Gołabki układac w garnku. .Zalac bulionem, przykryc i dusić na małym ogniu około 30-35 minut . 2. Sos z grzybami leśnymi . Cebule posiekąc .Wrzucic na rozgrzany tłuszcz i zeszklic. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone grzyby . Zaląc bulionem i dusić przez kwadrans. Na koniec doprawic sola i pieprzem, dodac , 1\2 kostki serka smietankowego topionego a nastepnie zalac smietaną . Dodać posiekaną natkę pietruszki. 3. Gołabki umiescic na talerzu , polac sosem i grzybami, udekorowac swieżą natka , smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.