Makaron z pesto

To szybki przepis na obiad. Łatwe w przygotowaniu danie, które jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Jeśli lubisz pesto, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -40 listków świeżej bazylii
  • -3 rozgniecione ząbki czosnku
  • -2 łyżki orzeszków pinii
  • -50 g świeżo startego parmezanu
  • -2-3 łyżki oliwy
  • -700 g świeżego lub 500 g suchego makaronu
  • -ok 1/3 łyżeczki soli, pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Bazylię, czosnek, orzeszki i parmezan zmiksować. Wlać oliwę cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania.



Krok 2

W garnku zagotować wodę z solą i włożyć makaron. Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy. Odcedzić.



Krok 3

Pesto doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z gorącym makaronem.



Wskazówki

Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.