Golonka drobiowa z ziemniakami

Golonka zwykle kojarzy się z długim czasem przygotowania – nie w tym przypadku! Golonka indycza z ziemniakami to przepis prosty i całkiem szybki do zrobienia.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 golonki indycze
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Golonki myjemy i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni na złoto. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dusimy. Dodajemy bulion, przecier pomidorowy, musztardę, przyprawy i miód. Dusimy ok. 10 minut.



Krok 2

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.



Krok 3

Po tym czasie dodajemy obrane ziemniaki pokrojone na ósemki i pieczemy jeszcze przez 30 minut.



Krok 4

Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.