Maślane paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i aromatycznym barszczem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Barszcz:

  • 6 średniej wielkości buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
  • przyprawa maggi

Nadzienie mięsne:

  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (wołowego, wieprzowego lub drobiowego)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa maggi
  • odrobina rosołu

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 300 g masła Łaciate
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% Łaciata
  • 1/3 łyżeczki soli
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • kminek, sezam do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki: cebulę, 1 ząbek czosnku, marchewkę, pietruszkę i buraki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Przecedzamy przez sito. Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek - chwilę gotujemy. Doprawiamy octem lub kwaskiem, solą, pieprzem mielonym i przyprawą maggi.



Krok 2

Mięso mielimy. Na patelni podsmażamy na maśle cebulkę, dodajemy mięso, bułkę tartą i razem chwilę smażymy. Dolewamy rosołu, aby masa nie była sucha i się nie rozpadała. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi.



Krok 3

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, drożdże rozpuszczone w śmietanie, jajka i sól. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i zaczynając od kraja, nadziewamy mięsnym farszem i zwijamy. Odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Nacinamy dekoracyjnie nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy wg uznania kminkiem lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Podajemy z barszczem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.