Warzywa obierz. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki: cebulę, 1 ząbek czosnku, marchewkę, pietruszkę i buraki. Całość chwilę podsmaż, a następnie zalej 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Gotuj, aż do miękkości warzyw. Przecedź przez sito. Do wywaru dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotuj przez chwilę. Dopraw octem lub kwaskiem, solą, pieprzem mielonym i przyprawą maggi.
Mięso zmiel. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę. Dodaj mięso, bułkę tartą i razem smaż przez chwilę. Dodaj rosół, aby masa nie była zbyt sucha i się nie rozpadała. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Mąkę przesiej. Dodaj masło, drożdże rozpuszczone w śmietanie, jajka i sól. Zagnieć gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na grubość ok. 4 mm. Na brzegu rozłóż cały farsz i zawiń ciasto w rolkę. Pokrój wałek na mniejsze kawałki. Natnij dekoracyjnie nożem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp według uznania kminkiem lub sezamem. Piecz w 180°C, aż do zrumienienia. Podawaj z barszczem. Smacznego!
Dodaj komentarz