Proste chili

Ten łatwy przepis na chili jest świetny na każdą okazję! Nada się nie tylko na chłodniejsze dni, ale i jako pomysł na codzienny obiad, bądź kolację.


Przepis na domowe nachosy z tortilli znajdziesz tutaj. >klik<

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 szklanka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 1 łyżka destylowanego białego octu
  • tarty ser Jantar
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej olej w większym rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodaj mieloną wołowinę. Smaż przez ok. 7-10 min, aż mięso zbrązowieje i stanie się kruche. Co jakiś czas mieszaj.



Krok 2

Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebula będzie przezroczysta, przez ok. 5 min. Odsącz nadmiar wody ręcznikiem papierowym.



Krok 3

Dodaj fasolę, pomidory z puszki, chili w proszku, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i duś jeszcze przez ok. 30 minut.



Krok 4

Chili podawaj z ulubionymi dodatkami. My lubimy je z nachosami. Przed serwowaniem posyp je tartym serem Jantar. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.