Quesadilla to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej - dwa placki tortilli połączone ciągnącym się serem i różnymi dodatkami, obowiązkowo z dużą ilością kolendry. Danie idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Jest sycące, a jego przygotowanie na pewno nie zajmie więcej niż 30 minut.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na oliwie, a następnie ostudzić. Pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce, kolendrę posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Jeśli używamy papryczki chili, należy pokroić ją w półplasterki (można wcześniej usunąć pestki).
Na pierwszym placku położyć ser, warzywa, kurczaka i kolendrę. Całość ponownie posypać serem. Przykryć drugim plackiem.
Patelnię natłuścić oliwą z oliwek. Zsunąć quesadillę i smażyć z obu stron po 3-4 minuty. Tortilla ma być przyrumieniona i chrupiąca. Najłatwiej obrócić ją na drugą stronę pomagając sobie talerzem. Gdy pierwsza quesadilla się smaży, przygotować kolejną i analogicznie podgrzać.
Każdą quesadillę przekroić na 4 części i serwować.
Dodaj komentarz