Meksykańska quesadilla z kurczakiem i papryką

Quesadilla to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej - dwa placki tortilli połączone ciągnącym się serem i różnymi dodatkami, obowiązkowo z dużą ilością kolendry. Danie idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Jest sycące, a jego przygotowanie na pewno nie zajmie więcej niż 30 minut.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych,
  • - 300 g filetu z kurczaka,
  • - 300 g sera gouda Mlekpol,
  • - 1 mała czerwona papryka,
  • - 1 czerwona cebula,
  • - garść świeżej kolendry,
  • - oliwa z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Opcjonalnie:

  • - 1 papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na oliwie, a następnie ostudzić. Pokroić w plastry.



Krok 2

Ser zetrzeć na tarce, kolendrę posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Jeśli używamy papryczki chili, należy pokroić ją w półplasterki (można wcześniej usunąć pestki).



Krok 3

Na pierwszym placku położyć ser, warzywa, kurczaka i kolendrę. Całość ponownie posypać serem. Przykryć drugim plackiem.



Krok 4

Patelnię natłuścić oliwą z oliwek. Zsunąć quesadillę i smażyć z obu stron po 3-4 minuty. Tortilla ma być przyrumieniona i chrupiąca. Najłatwiej obrócić ją na drugą stronę pomagając sobie talerzem. Gdy pierwsza quesadilla się smaży, przygotować kolejną i analogicznie podgrzać.



Krok 5

Każdą quesadillę przekroić na 4 części i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.