Zupa serowa z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrową, polecaną rośliną. Pozwala walczyć z objawami przeziębienia. Spożywa się głównie jego liście. W tym przepisie przygotujemy zupę na bazie liści czosnku niedźwiedziego i sera.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g czosnku niedźwiedziego
  • - 250 g sera pleśniowego
  • - 2 cebule
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki mąki
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich
  • - garść rukoli
  • - grzanki

Przygotowanie

Krok 1
Cebule obieramy i drobno kroimy, a następnie obsmażamy na maśle. Czosnek niedźwiedzi myjemy, odkrawamy łodyżki, a liście drobno siekamy.

Krok 2
Cebulę zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy około 10 minut. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy ser pleśniowy i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą i całość się połączy.

Krok 3
Całość blendujemy na gładką masę. Ozdabiamy rukolą, podajemy z grzankami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.