Zupa serowa z czosnkiem niedźwiedzim

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten

Składniki

Składniki:

- 200 g czosnku niedźwiedziego

- 250 g sera pleśniowego

- 2 cebule

- 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego

- 3 łyżki masła

- ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%

- 2 łyżki mąki

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki ziół prowansalskich

- garść rukoli

- grzanki

Przygotowanie

Krok 1
  • Cebule obieramy i drobno kroimy, a następnie obsmażamy na maśle. Czosnek niedźwiedzi myjemy, odkrawamy łodyżki, a liście drobno siekamy.
Krok 2
  • Cebulę zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy około 10 minut. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i gotujemy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy ser pleśniowy i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą i całość się połączy.
Krok 3
  • Całość blendujemy na gładką masę. Ozdabiamy rukolą, podajemy z grzankami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0