Granola truskawkowa z jogurtem i owocami

Granola to pyszny dodatek dla miłośników truskawek. Nie zawiera dodatkowych tłuszczy, więc jest idealna dla osób dbających o linię.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki, Sezam

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki, Sezam


Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g dojrzałych truskawek
  • - 150 g płatków owsianych
  • - 20 g sezamu
  • - 20 g słonecznika
  • - 1 laska wanilii
  • - 1 łyżka cukru
  • - 400 g jogurtu naturalnego
  • - ok 50 g borówek
  • - ok 30 g malin

Przygotowanie

Krok 1

Włączamy piekarnik na 160 stopni C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy (rozdrabniamy).



Krok 2

Do truskawek dodajemy ziarenka wanilii i cukier. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać płatków owsianych.



Krok 3

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Gotową granolę przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut. Przez okres pieczenia co 10 minut lekko trzeba przemieszać granolę. Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy, aż ostygnie.



Krok 4 

Do 2 miseczek wsypujemy gotową granolę. Dodajemy po kilka borówek. Następnie dodajemy jogurt naturalny. Znowu posypujemy granolą i dodajemy na wierzch borówki oraz maliny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.