Gratin z ziemniaków i selera

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 seler
  • ¼ szklanki śmietanki Łaciata 36%
  • ¼ szklanki mleka Łaciate
  • ½ gałązki rozmarynu
  • 100 g serka śmietankowego Łaciaty z czosnkiem
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki i selera oczyszczamy dokładnie i kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy sól i pieprz.



Krok 2

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i zaczynamy układać naprzemiennie plasterki selera i ziemniaka.



Krok 3

W miseczce rozrabiamy mleko, śmietankę i serek do uzyskania gładkiego sosu, dodajemy rozmaryn, mieszamy.



Krok 4

Warzywa skropione oliwą wkładamy do zapieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut, po tym czasie warzywa zalewamy sosem serowym i zapiekamy przez kolejne 10-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.